Kam chodí na pivo studenti jednotlivých fakult UK? A kde to v Praze nejvíc žije?

Jsou studenti humanitních oborů skutečně kavárenští povaleči? Kam zamířit, abyste sbalili právníka? Kde to nejvíc žije? A je pravda, že medici nemají kvůli učení vůbec čas na společenský život? Tohle a ještě víc vám prozradí data z aplikace Foursquare!!! (možná)

No, moje poslední oficiální vysokoškolská přednáška nakonec nebyla ta o pornu a zoofilii v Riegráčích (uf), ale trochu nečekaně se jí stal workshop Digital humanities, který si pro nás, studenty Stunome, na poslední květnový víkend připravil Josef Šlerka.

# Co jsme dělali na workshopu
Na workshopu jsme si mimo jiné naprogramovali vlastní počítačovou hru (fakt, hele!), ale hlavně jsme se věnovali programování v Rku, scrapovali jsme data ze Spotify a IMDB a nakonec se ponořili do poznávání města a pohybu lidí po něm skrze data z Foursquare. Právě k Foursquare se vztahovalo i Josefovo přání, abychom si s tím sami doma ještě pohráli, a proto vzniká tenhle blogpost.

# O čem to bude
Říkala jsem si, že by mohlo být zajímavé podívat se, do jakých hospod, kaváren a barů chodí studenti různých fakult Univerzity Karlovy a zda mají jednotlivé fakulty nějaké to “své” místo, kde na studenty z nich vždycky narazíte. Moje zkušenosti z FSV totiž říkají, že taková místa existují.

# Jak jsem postupovala
Z Foursquare jsem získala ID hlavních budov každé z fakult UK a skrze Rko a Rstudio postahovala data o tom, kam chodí lidé potom, co se checkli ve škole. Katolická a Evangelická teologická fakulta a 2. lékařská mi z datasetu vypadly, neboť jsou jejich studenti tak zaneprázdnění studiem, že jim nezbývá čas na socializaci se spolužáky nebo prostě jednoduše (a pravděpodobněji) nepoužívají aplikaci Foursquare. U Právnické fakulty se ukázalo lepší brát jako výchozí bod právnickou knihovnu, neboť tam se lidé checkovali spíše než v hlavní budově.
Původně jsem si říkala, že když jednu hospodu zavřou, je běžné se přesunout do další a že bych tudíž ve svém zkoumání mohla jít víc do hloubky, ale jak jsem brzy zjistila, studenti často ze školy míří i do obchodních center, kde už se pak datově míchají s ostatními lidmi a informace o tom, kam se lidé přesouvají z OC Arkády už pro mě není zajímavá.

# Co jsem zjistila
Všechna postahovaná data jsem si přesunula do vizualizačního softwaru Gephi, kde jsem vytvořila síť míst, která navštěvují studenti jednotlivých fakult UK. Čím je bod větší, z tím více míst na něj lidé míří a tím více jich tam přichází. Šipečky u čar zase ukazují směr pohybu lidí.
Jak jsem doufala, u některých fakult se opravdu vylouplo místo, které jejich studenti pravidelně navštěvují – pro studenty FSV na Hollaru, je to kromě jejich kavárny na dvorku hlavně Café Standard, pro studenty z Přírodovědecké Mrtvá ryba, studenty z Filozofické fakulty na Palachově náměstí potkáte pravděpodobně v Hany Bany, právníky zase v The Pub a husitské teology v hospodě Na zelené lišce poblíž Budějovické.

Vypadá to, že studenti tělovýchovy rádi chodí do Divoké Šárky (kdo by nerad, jen kdyby nebyla tak daleko) a pouze studenti 3.lékařské prokázali starost o své zdraví, a kromě do Havana Restaurantu hned po škole míří i do Sportovního centra UK v Hostivaři.
Některé fakulty (například 1.lékařská, matfyz nebo pedagogická) měly na Foursquare poměrně málo dat. Aplikace asi není mezi jejich studenty moc používaná, a když už se studenti po návštěvě školy někde checknou, jedná se spíš o obchodní centra nebo fastfoody.

Překvapivé je, že ani fakulty, které jsou poměrně blízko sebe, jednu či dvě zastávky tramvají – FSV na Hollaru, FF na Palachově náměstí a Právnická fakulta – spolu nesdílejí ani jedno místo, kam by jejich studenti po škole pravidelně chodili a kde by se mohli setkávat s kolegy z jiných fakult. Určitě k tomu dochází v školních bufetech, menzách, asi i v Kavárně na Hollaru a v Klubu Celetná (bývalá K4), a dost možná taková místa existují i jinde, data z Foursquare mi ale nic takového neukázala. Spojovacími body jsou většinou náměstí či obchodní centra a tam se studenti  potkají jen těžko.

# Kde to nejvíc žije?
aneb pohled do hloubky – kam chodí lidé z Kavárny na Hollaru (studentské kavárny na FSV) a kam chodí lidé z těchto míst potom?

Abychom se přeci jen podívali na druhý a třetí level pohybu lidí po městě, postahovala jsem z Foursquare data o tom, na jaká místa míří lidi, kteří se checkli v Kavárně na Hollaru a kam jdou následně z těchto míst. Získala jsem tak poměrně zajímavou síť a mapu míst, které jsou momentálně mezi (zejména) mladými lidmi trendy.

Velikost bodu je tím větší, z čím více míst na dané místo lidé přichází. Takovým setkávacím bodem je třeba Café Standard, kam se chodí z Klubu Famu, Kavárny na Hollaru, Atmosféry, Duende či Café Kampus nebo třeba Stalin Containall, kam míří lidi asi z každého místa na Letné.

Clustery (jednotlivé barevné skupiny) se utvořily celkem logicky, odpovídají i geografické blízkosti. Když se lidé přesouvají, většinou jdou do nějakého blízkého podniku, proto žlutý cluster odpovídá Letné, světle modrý a tyrkysový okolí Smetanova nábřeží a Národní třídy, tmavě modrý Žižkovu, zelený Smíchovu a červený Starému městu – Duende, Atmosféra a Hemingway Bar jsou dokonce v té samé ulici asi 30m od sebe.

Geografické rozmístění je však vždycky lepší znázornit na mapě, což je přesně to, co jsem udělala – data postahovaná v Rstudiu a pospojovaná v Gephi, jsem nahrála do softwaru CARTO a získala tuhle pěknou mapu: (interaktivní verze ZDE)

Leave a comment